onsdag 26. september 2012

Suksesjon i et økosystem

Elevundersøkelse

En suksesjon er en endring i et økosystem over tid. Suksesjon skjer når forhold endres, det kan være seg en skogbrann, et ras, tilgang på vann eller forandring i temperaturer. 

Utstyr: 
mobilkamera
NDLA
Naturfagsboka
Utsikt over fjellet

 Det er to typer suksesjoner. 
Primærsuksesjon= når det er første gang det vokser noe i området.
Sekundærsuksesjon=gjenoppbygging av vegetasjon etter f.eks. en skogbrann eller en hogst.

Igjen så deles hver av disse suksesjonene inn i tre faser. Pionerfasen(planter dukker opp i området), konsolideringsfasen(flere planter og dyr kommer inn i bildet) og klimaksfasen(området stabiliserer seg).

Jeg har tatt for meg et økosystem på fjellet over tregrensa. Det at noe er "over tregrensa" betyr rett og slett at forholdene er såpass harde at trær ikke vil bo der. Det er for kaldt og for lite tilgang på næringsrik jord. Jeg vil konkludere med at dette er en primærsuksesjon. Dette fordi disse plantene har vokst på fjellgrunn og bygget seg opp over lang tid etter at breene har smeltet.

Abiotiske faktorer
I dette økosystemet er stein, vind og vær de eneste abiotiske faktorene.

Biotiske faktorer
Selv om det ikke var trær i området, var det mye blåbærlyng, moltebær og mose som utgjorde de biotiske faktorene i dette området.

KONKLUSJON: 
Jeg vil si at dette området er i pionerfasen av primærsuksesjonen. Siden området blir herset med og utsatt for harde kår hele året blir det vanskelig for flere planter å få ordentlig tak i jorda på en god stund. Men hvis det blir varmere og mildere vil det være mulig om en god stund at trær kryper lenger og lenger opp på fjellet og fører suksesjonen i dette økosystemet videre.

torsdag 30. august 2012

Bør ulven bevares?


I Norge har det lenge foregått en debatt om hvorvidt ulven er farlig for mennesker. På den ene siden står dyrevernsaktivister som mener ulven ikke er en trussel for mennesker, og at ulven helst holder seg for seg selv, og på den andre siden møter vi bønder som har dyr på beite som merker konsekvensen av den økte ulvebestanden hvert år. 

I denne debatten skal vi diskutere om hvorvidt ulven er en trussel mot samfunnet og mot bøndenes husdyr.

Her er noen spørsmål jeg vil stille debattantene:
1. Er ulven virkelig så farlig som media skal ha det til?
2. Tror du mange bønder leverer inn falske tall på hvor mange sauer som er tatt av ulv for å få mer kompensasjon enn de er berettiget til?
3. Hvilke tiltak må tas for å beskytte ulven i Norge/Skandinavia?
4. Hvilke tiltak kan tas for å beskytte sauen på beite i Norge?
5. Mener dere at ulven burde fjernes fullstendig fra landet?
Hvis ja, hvorfor? Hvis nei, hvorfor ikke?
6. Burde man si ja til felling av ulv hvis den har tatt sau på beite?
7. For et par uker siden skrev VG om en kvinne som hadde blitt omringet av ulv på tur på Aurskog i Akershus, mener dere at ulven er en reel fare for mennesker?
8. Hva kan man gjøre for å unngå slike situasjoner?
9. Har vi mennesker rett til å bestemme over naturens gang? Hvis ja, hvorfor?
10. Hvis ulven fjernes fullstendig fra Norge, hva slags konsekvenser kan dette ha for vårt økosystem?

torsdag 23. august 2012

Hvem er jeg, og hva skal jeg skrive om?

Hei!

Jeg heter Ingvild, jeg er 18 år og er elev ved Åssiden VGS. Jeg har ikke så alt for mye å fortelle om meg selv, bortsett fra at jeg setter pris på gode TV-serier, musikk og en god natts søvn. Resten av tiden min bruker jeg på skolen og på Meny.

I denne bloggen vil jeg legge ut oppgaver, bilder og rapporter fra naturfagstimene på skolen. Setter pris på tilbakemelding og spørsmål.